De grote gok op farmaceut Valeant van de Amerikaanse miljardair en speculant Bill Ackman blijft een hoofdpijndossier voor beleggers in het Amsterdamse beursfonds Pershing Square.

Analisten van Deutsche Bank verwachten dat het lastig zal worden voor het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Valeant om via de verkoop van onderdelen de waarde van het aandeel op te krikken, zo meldt beleggersblad Barron’s.

Hedgefondsmanager Bill Ackman heeft via zijn in Amsterdam genoteerde beleggingsfonds Pershing Square een belang van 9 procent in Valeant. Het aandeel Valeant is sinds augustus 2015 scherp gedaald door onder andere beschuldigingen over mogelijke boekhoudfraude bij een dochterbedrijf.

Op de Amsterdamse beurs is de koers van Pershing Square Holdings sinds de beursgang in oktober 2014 bijna gehalveerd. Het fonds ging destijds voor 25 dollar naar de beurs en noteert momenteel rond 12,90 dollar. Sinds de start van 2016 verloor het fonds 36 procent aan waarde.

Vertrek topman Valeant

Afgelopen maand werd bekend dat de jaarrekeningen over 2014 en 2015 moeten worden herzien en kondigde Valeant-topman Michael Pearson zijn vertrek aan.

Ackman, die inmiddels bij Valeant is ingestapt als commissaris, en Pearson verklaarden tijdens een bijeenkomst in maart dat Valeant geen grote ontslagronde zal houden en geen kernactiviteiten zal verkopen.

Analisten van Deutsche Bank hebben een theoretische inschatting gemaakt van hoe het nieuwe Valeant er onder een nieuw bestuur uit zou kunnen zien.

Volgens de analisten zou Valeant in staat zijn om de schuld af te betalen bij een gelijkblijvende of bescheiden omzetgroei, maar niet onder het scenario van een dalende omzet.

Indien Valeant in delen zou worden verkocht, iets wat de analisten van Deutsche Bank niet verwachten of voorspellen, dan dient het bedrijf alle investeringsdeals sinds 2008 terug te verdienen om de huidige aandelenkoers te ondersteunen.

Valeant heeft sinds 2008 naar schatting zo'n 41 miljard dollar uitgegeven aan overnames. Indien het bedrijf deze investeringen weet terug te verdienen, levert dit een waarde op van 30 dollar per aandeel. Wanneer de onderdelen voor 10 procent minder zouden worden verkocht bedraagt de waarde 18 dollar per aandeel. De beurskoers van Valeant bedraagt iets meer dan 26 dollar.

Opdelen Valeant

Een zogenoemde 'sum of the parts'-analyse, waarbij de waarde van de onderneming wordt bepaald door te kijken naar de waarde van de divisies bij afsplitsing of overname door een ander bedrijf, biedt volgens de analisten een bescheiden opwaarts potentieel voor het aandeel. Dit scenario biedt een waarde van 36 dollar per aandeel.

De analisten wijzen er wel op dat deze analyse mogelijk "te genereus" is en benadrukken dat een verkoop van delen niet aan de orde is of dient te worden nagestreefd.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl